Ιστορικό Συλλόγου
Ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1996, γιά να ενώσει όλους τους επαναπατρισθέντες Αμπετειανούς, που, με την πάροδο του χρόνου, έχασαν την επαφή μεταξύ τους, είτε λόγω ασχολιών, είτε λόγω αποστάσεων, σκορπισμένοι σε όλες τις ηπείρους. Οι Αμπετειανοί, στην πλειοψηφία τους, ανέδειξαν επιστήμονες με λαμπρές ανώτατες σπουδές, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, που στήριξαν την άνοδό τους αποκλειστικά στην ποιότητα της πνευματικής κληρονομιάς της Σχολής. Από τα επίσημα εγκαίνια της Σχολής το 1861 στην Γκουανία της Γκαμαλίας μέχρι και σήμερα η Αμπέτειος μας προσφέρει τα νάματα της παιδείας στη μαθητευομένη νεολαία του Καΐρου, και γι' αυτό την τιμούμε και την ευχαριστούμε, όπως οι πατεράδες μας πριν από εμάς και ελπίζομε και τα παιδιά μας αύριο..
Ο Σύλλογος μας προσπαθεί με τη απέραντη αγάπη των αποφοίτων αυτής της Σχολής να κρατήσει το πνεύμα και τις ηθικές αξίες, που διδαχτήκανε σ' Αυτήν. Ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος είναι ο ΚΑΔΜΟΣ , το μαθητικό περιοδικό, που ξεκίνησε το 1946 και αναβίωσε στις ημέρες μας.
Τα μέλη του Συλλόγου διακρίνονται σε
α) Τακτικά,
β) Εκτακτα ή Αρωγά, και
γ) Επίτιμα
Μπορούν να έχουν μόνιμη κατοικία και εκτός Ελλάδος, αρκεί να εκπληρούν τις γενικές υποχρεώσεις τους, καθώς και τις ειδικές, σε περίπτωση συμμετοχής τους στα διοικητικά όργανα του Συλλόγου.
Αναφέρουμε μερικές μόνον δραστηριότητες του Συλλόγου από την αρχή της λειτουργίας του :
Η πρώτη σημαντική δραστηριότητα είναι η εκδήλωση που ένωσε ξανά τους Αμπετιανούς μετά από πολλά χρόνια που έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Γκολφ τις Γλυφάδας στις 26 Σεπτεμβρίου 1997. Εκτοτε γίνονται εκδηλώσεις τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, όπως η κοπή της πίτας, που τις περισσότερες φορές βρίσκεται μαζί μας και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σινά K.κ. Δαμιανός.
Μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. προς τους Αμπετειανούς γιατρούς δημιουργήθηκε μια στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα προσφοράς βοήθειας στα μέλη του Συλλόγου μας που έχουν ανάγκη.
Γιορτάσαμε τα 25 χρόνια του Σεβασμιοτάτου Κ.κ. Δαμιανού από την εκλογή του ως Ηγουμένου και Αρχιεπισκόπου της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης και της Αρχιεπισκοπής Σινά-Φαράν-Ραϊθώ. Επίσης τα 50 χρόνια προσφοράς του Αμπετειανού ηθοποιού Γεωργίου Ιορδανίδη, στο θέατρο.
Με μεγάλη επιτυχία, παρουσιάσαμε μία θεατρική Παράσταση με τον Αμπετειανό Δημήτρη Παπασάββα «Το ημερολόγιο ενός Τρελού».
Οργανώσαμε τιμητικές βραδιές παλαιών Καθηγητών Αμπετείου Σχολής.
Με επιτυχία πραγματοποιήσαμε εκδρομές και ταξίδια στο Εσωτερικό και το Εξωτερικό, επίσης και πολιτισμικά ταξίδια στην Αίγυπτο (Ι.Μ. Σινά, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Άνω Αίγυπτο), Ιορδανία, Ιεροσόλυμα, Μετέωρα, Αταλάντη - Λοκρίδος Φθιώτιδα και αλλού πάντα με πλούσια προσέλευση και μεγάλη επιτυχία.
Αδελφοποιήσαμε τους δύο συλλόγους στο Σαγκρί της Νάξου στις 30 Αυγούστου 2002.
Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα www.ambetios.gr το 2006.
Συμμετείχαμε στην εκδήλωση των 100 χρόνων της ιδρύσεως της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου που έγινε στις Πυραμίδες με την συμφωνική καντάτα του συνθέτη Γεωργίου Χατζηνάσιου και την χωρωδία Καϊρου το 2006.
Με τον Συλλογο Αμπετείου Καϊρου, την Κλασσική Χορωδία Τήνου και την χορωδιακή ομάδα Κ.Α.Π.Η. Δήμου Τήνου οργανώσαμε το Ορατόριο του Αγίου Σάββα στο Γούρι (Κάϊρο) το2008 όπου συμμετείχαν και παιδιά από την Σχολή μας (τα video μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μας).
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας και τα μέλη του ΔΣ παρευρίσκονται στις διάφορες εκδηλώσεις των Αιγυπτιακών Συλλόγων.
Ο Σύλλογος συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σχολή μας στο Κάϊρο.
Στις 8 Ιουνίου 2013 οργανώσαμε την εκδήλωση των 150 χρόνων της Αμπετείου Σχολής και τα 40 χρόνια της αρχιεροσύνης του Αρχιεπισκόπου Σινά Κ.κ. Δαμανιού στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Από το 2011, κάθε τρίτη Τετάρτη του μήνα, συγκεντρωνόμαστε στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (τους χειμερινούς μήνες) και στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών στον Άγιο Κοσμά (τους καλοκαιρινούς μήνες) για να κουβεντιάσουμε, να ανταλλάξουμε μνήμες και να τιμήσουμε την Αιγυπτιακή κουζίνα.
Για άλλες δράσεις, νέα και εκδηλώσεις συμβουλευτείτε τον ιστοχώρο μας.
Ευχαριστούμε για την προσφορά τους όσους, και όσες, διετέλεσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα τους :
Βλασσοπούλου Βεατρίκη, Ζιβελοπούλου Κάτια, Θωμαϊδη Νικόλα, Κασσαβέτη Βάσο, Καττή Δημήτρη, Κεραμιδά Ρένα, Μαραγκάκη Σοφία, Μάσχα Λίτσα, Μπελένη Ίων, Πάσσαρη Εύρη, Πετρίδη Αγάπιο, Τσιλτικλή Χαράλαμπο, Σφακιανόπουλο Τάκη, Γλαρού Μαίρη και Ευφροσύνη Κώστα.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΠΕΤΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ
Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοποί του Συλλόγου είναι :
1. Η σύσφιξη και διατήρηση των κοινών εκπαιδευτικών, μορφωτικών, πολιτιστικών και παροικιακών δεσμών και μνημών που συνδέουν τα μέλη,
2. η προώθηση της Ελληνοαιγυπτιακής φιλίας και συνεργασίας, ιδιατέρως στους μορφωτικούς και πολιτιστικούς τομείς,
3. Η στήριξη και συνδρομή του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού έργου της Αμπετείου Σχολής που λειτουργεί στο Κάιρο,
4. Η στήριξη και συνδρομή του ελληνικού και ορθοδόξου έργου της εποπτεύουσας τη Σχολή Ιεράς Μονής και Αρχιεπισκοπής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά,
5. Η συναντίληψη και ενθάρρυνση των μελών στη ζώσα και δρώσα επαγγελματική και κοινωνική παρουσία και πρόοδό τους (στις χώρες όπου διαβιούν), καθώς και
6. Η με κάθε σύννομο τρόπο προσπάθεια για τη διατήρηση και συντήρηση των εθνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων, των παλαιών και νεωτέρων Ελλήνων, εξ Αιγύπτου προερχομένων και πανταχού της γης ευρισκομένων.
ΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ
Για την επίτευξη των σκοπών αυτών, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος :
Α. Διατηρεί στην Αθήνα γραφεία,
Β. Οργανώνει διαλέξεις, εορτές, εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις,
Γ. Προβαίνει σε εκδόσεις ή/και συνδράμει αυτές,
Δ. Χορηγεί υποτροφίες ή/και χορηγίες,
Ε. Συμπράττει και συνεργάζεται με το "Ίδρυμα Όρους Σινά" στην Αθήνα και με την ίδια την Αμπέτειο Σχολή, κυρίως μέσω της Εφορείας της,
ΣΤ. Συνεργάζεται με τα λοιπά Ελληνικά Αιγυπτιωτικά και άλλα σχετικά σωματεία που λειτουργούν στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή, καθώς και με άλλους δημόσιους ή/και ιδιωτικούς φορείς, της ημεδαπής ή/και της αλλοδαπής, που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην προώθηση των σκοπών του Συλλόγου, και
μπορεί να ιδρύει παραρτήματα ή θυγατρικά σωματεία, (μη κερδοσκοπικού πάντα σκοπού), στην ημεδαπή ή /και την αλλοδαπή, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.