ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ (γράφει ο Δημήτρης Καλανδράνης)

Ψιτ ψιτ, εσύ κύριος εκεί.

Ψιτ εσύ. Ναι εσύ με το λευκό μπλουζάκι και τις σαγιονάρες  που προσπαθείς  να κρεμάσεις στον κάδο την μπλε σακούλα  με σκουπίδια.   «Ποιος είσαι εσύ που θα μου κάνεις παρατηρήσεις;»   Τι σε νοιάζει κύριος ποιος είμαι;  Αν σιχαίνεσαι να ανοίξεις τον κάδο, τότε να μην έτρωγες τα ψάρια που σκυλοβρομάνε στη σακούλα σου.

Ψιτ, Ψιτ εσύ κύριος. Ναι εσύ  με το μπλε μαγιό και τα γυαλιά Κλάιν. Γιατί φυτεύεις  γόπες στην άμμο; Δεν σου έμαθαν ότι η γόπα δεν βγάζει φύλλα και ότι οι γόπες αποτελούν το υπ αριθμόν ένα σκουπίδι στους ωκεανούς; «Και τι σε νοιάζει εσένα τι κάνω με τις γόπες;» Και βέβαια με νοιάζει. Είμαι συνιδιοκτήτης της Γης και της Θάλασσας όπως είσαι και εσύ. Άντε τώρα ξεφύτεψε τη γόπα.

Ψιτ ψιτ εσύ κυρία. Ναι εσύ κυρία μου με το κόκκινο μπλουζάκι και το άσπρο σορτσάκι. «Τι θέλετε από μένα και με ενοχλείτε;» Κυρία μου εγώ δεν σας ενοχλώ. Εμένα με ενοχλεί το κουρ …κι που έκανε το σκυλάκι σας  στη μέση του δρόμου. Τώρα σας παρακαλώ να το μαζέψτε. Καλή επιτυχία.

Ψιτ ψιτ εσύ κύριος. Ναι εσύ κύριος που κάθεσαι στο εστιατόριο και καπνίζεις. «Και ποιος είσαι εσύ ρε που θα με ελέγξεις;»  Είμαι το πνεύμα αυτών που αποδήμησαν εις Κύριον εισπνέοντας τον καπνό σας. «Βρε άντε από δω παπά που θα μου κάνεις κήρυγμα μεσημεριάτικα;» 

Ψιτ ψιτ εσύ κύριος. Ναι εσύ που με έκλεισες στο πάρκινγκ  και δεν μπορούσα να βγω και περίμενα τρεις ώρες μέχρι  να επιστρέψεις. Κοτζάμ αμάξι δεν το είδες;  «Εντάξει ρε, δεν χάθηκε ο κόσμος. Σιγά το πράμα.»

Ψιτ ψιτ κύριος  Ναι εσύ που νοικιάζεις  αυτοκίνητα. Ψάχνω κάθε πρωί να βρω να παρκάρω και έχεις καταλάβει όλους τους δρόμους.

«Άντε ρε που θα μου κόψεις το ψωμί μου.»  Κρουασάν θέλεις να πεις.

Ψιτ ψιτ κύριος . Ναι εσύ με την καράφλα που έστριψες  χωρίς να βγάλεις φλας.  «Εγώ έβγαλα φλάς, μάλλον εσύ δεν το είδες.» Μήπως νόμισες πως η καράφλα σου αναβοσβήνει;»

Ψιτ ψιτ  εσύ κύριος της Αστυνομίας. Γιατί δεν έγραψες αυτόν που οδηγάει χωρίς να φοράει  ζώνη ασφαλείας; «Σε παρακαλώ μην ενοχλείς το  όργανο σε ώρα υπηρεσίας. Θα σου βάλω πρόστιμο για περιύβριση αρχής.»

 Ψιτ ψιτ κύριος, γιατί δεν κόβεις απόδειξη; «Της εφορίας είσαι και ρωτάς;» Συνταξιούχος είμαι και δεν θέλω να μου κόψουν άλλο τη σύνταξη.

Ψιτ ψιτ εσύ κύριος. Ναι εσύ στο ισόγειο. Είναι τρεις τα ξημερώματα και έχεις τη  μουσική στη διαπασών. «Γιορτάζει ο Αρσένης μου»  Όταν στο νησί είναι 320 Αρσένηδες, 850 Γιάννηδες  και 760 Νικόληδες, δεν θα ησυχάζουμε ποτέ. «Δηλαδή καλύτερα να τον έλεγαν Μουσταφά;»

Ψιτ ψιτ κύριος. Εσύ εκεί με το άσπρο πουκάμισο  και το σκούρο παντελόνι. Ποιός σου έδωσε την άδεια να απλώνεις  ξαπλώστρες και ομπρέλες μέχρι το κύμα;  «Είμαι νόμιμος και δεν δέχομαι παρατηρήσεις»  Άκουσε κύριος, και νόμιμος να είσαι, πώς αντέχεις  να βλέπεις τόσο κόσμο να διαμαρτύρεται και εκατοντάδες παιδάκια να στριμώχνονται σε λίγα μέτρα αμμουδιά όταν παλιά  ήταν όλη δική τους; «Συνέταιρο στη τσέπη μου θα σε κάνω; Φύγε, θα σου κάνω μήνυση.»

Δημήτρης Καλανδράνης

Opinions: 
1