Πρακτικά Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου 1/2/2015

Πρακτικά Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Αμπετείου Σχολής (ΣΑΣ)

Ημερομηνία: 1 Φεβρουαρίου 2015

Τόπος: Εντευκτήριο Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων

……………………………………………………………………………………..

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των μελών του ΔΣ του Συλλόγου και ικανοποιητικού αριθμού μελών. Παρόντες ήταν επίσης  η πρόεδρος του ΣΑΕ, Κρυστάλλω Τρίμη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου (ΣΕΚ) Μιχάλης Μπίσκος και ο Γιώργος Καρκασίνας, μέλος του ΔΣ του ΣΕΚ, ο Παναγιώτης Σαραγάς, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΚ, ο Χαράλαμπος Τζιτζάς, επικεφαλής της Συσπείρωσης Πορτ-Σαϊτιανών, η Βιργινία Μαρινιά της Γυναικείας Συντροφιάς του ΣΑΕ και ο Χρήστος Χριστοφίδης, υπεύθυνος του εντευκτηρίου ΣΑΕ.

 

Μετά το καλωσόρισμα των παρισταμένων από τον πρόεδρο του ΣΑΣ Νικόλα Βαδή, πρόεδρος της Συνέλευσης ορίστηκε ο Βασίλης Βασσάλος και γραμματέας η Μαρία Αδαμαντίδου. Στη συνέχεια ο Ν. Βαδής διάβασε την εισήγησή του για το έτος 2014. Σ’ αυτήν αναφέρθηκε στην κίνηση μελών και τις συνδρομές, την κοινωνική πρόνοια, την ιστοσελίδα, τις διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου, την συνεχιζόμενη συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΣΑΕ (στις επιτροπές Δημ. Σχέσεων, Κοινωνικής Πρόνοιας και Επιτροπής Νέων, Πολιτιστικών και Εκδρομών και Ψυχαγωγικών Εκδηλώσεων). Αναφέρθηκε επίσης στα νέα μέλη, τους Αμπετειανούς που μας «αφησαν» για το αιώνιο ταξίδι το έτος που πέρασε, τις συναντήσεις της «παρέας της Τετάρτης», τη συνεργασία με την Ιερά Μονή Σινά, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και άλλα αιγυπτιώτικα σωματεία, κυριότερο των οποίων είναι το σωματείο-μητέρα όλων, δηλαδή ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

 

Τελειώνοντας, αφού απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα μέλη του ΔΣ του ΣΑΣ για τη γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία τους, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄ για την αγάπη και το θερμό ενδιαφέρον του,  τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΑΣ Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό για όλα όσα προσφέρει και τα οποία είναι πολύ περισσότερα από όσα προβλέπει το τυπικό καταστατικό της εφορίας μας, την πρόεδρο του ΔΣ του ΣΑΕ Κρυστάλλω Τρίμη, τα μέλη του ΔΣ του ΣΑΕ καθώς και τις κυρίες της Γραμματείας για την άριστη συνεργασία και υποστήριξη.

 

Αφού τηρήθηκαν ενός λεπτό για τους αποδημήσαντες, ο Ν. Βαδής παρέδωσε το μικρόφωνο στον Β. Βασσάλο, ο οποίος κάλεσε τους παρισταμένους να υποβάλουν τυχόν προτάσεις ή κριτική. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του πήραν τον λόγο με εισηγήσεις οι εξής:

 

-- Ο Γαβριήλ Διαμαντής που πρότεινε ο ΣΑΣ να διευρύνει τον κοινωνικό κύκλο στον οποίο απευθύνεται και να πλησιάσει και μη Αιγυπτιώτες, επιχειρώντας μεταξύ άλλων συνεργασία με τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Αιγύπτου, ενώ πρότεινε επίσης την προώθηση της διδασκαλίας της αραβικής γλώσσας. Σχετικά με το τελευταίο ανέφερε ότι στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,  υπάρχει δυσκολία στην εύρεση των κατάλληλων υποψηφίων για την έδρα Αραβικής Γλώσσας. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ν. Βαδής για να θυμίσει ότι στον ΣΑΕ γίνονται μαθήματα αραβικής γλώσσας και επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στο Κάιρο για τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Γεωργίου. Τον λόγο πήρε ύστερα ο ειδ. γραμματέας του ΣΑΣ Λάκης Πεζάς για να πει ότι οι προτάσεις συνεργασίας με το αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτές γιατί το Κέντρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλές προτάσεις συνεργασίας που γίνονται από τα διάφορα αιγυπτιώτικα σωματεία.

 

-- Ο Μιχάλης Ατζέμης ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι όταν πρόκειται για εκθέσεις με έργα τέχνης, οι υπάρχοντες χώροι, όπως του εντευκτηρίου του ΣΑΕ και του Μορφωτικού Κέντρου, δεν είναι κατάλληλοι γιατί τους λείπει η κατάλληλη υποδομή έκθεσης και φύλαξης.

 

-- Εγινε επίσης η πρόταση να ενθαρρυνθεί η συνεργασία με τους καθηγητές της Αμπετείου στο Κάιρο.

 

Σειρά είχε ο τομέας των Οικονομικών με υπευθύνους τα τρία μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής  Μ. Καυκαλά, Κ. Μελιτόπουλο και Γ. Βάλβη. Ο Μ. Καυκαλάς ανέγνωσε αρχικά τον απολογισμό του έτους 2014, ο οποίος και ενεκρίθη. Ακολούθησε η ανάγνωση του προϋπολογισμού του έτους 2015, την οποία ακολούθησε συζήτηση γύρω από τα εξής σημεία:

 

Συνδρομές  μελών   

Ο πρόεδρος της Γεν. Συνέλευσης Βασίλης Βασσάλος έθεσε ερώτημα για την «αισιόδοξη» --όπως την χαρακτήρισε-- πρόβλεψη διπλασιασμού των εισπράξεων από τις συνδρομές μελών. Ο Μ. Μπίσκος έλαβε τον λόγο για να αναφέρει ότι, λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης, στον ΣΕΚ δεν πιέζουν πλέον τα μέλη να πληρώσουν τις συνδρομές τους αλλά προσπαθούν να πραγματοποιούν έσοδα από άλλες πηγές (χορούς και άλλες εκδηλώσεις). Εννοείται ότι όποιος μπορεί να πληρώσει πληρώνει, αλλά οι υπόλοιποι δεν πιέζονται. Ο ταμίας του ΣΑΣ  Μίμης Πιερής σημείωσε ότι η συνδρομή των 15 ευρώ του ΣΑΣ δεν είναι απαγορευτική. Ο Μ. Μπίσκος απάντησε ότι η συνδρομή του ΣΕΚ είναι 10 ευρώ, η δε Μ. Αδαμαντίδου σχολίασε ότι αυτή καθαυτή η συνδρομή των 15 ευρώ δεν είναι απαγορευτική αλλά για τον Αιγυπτιώτη που είναι μέλος στον ΣΑΣ, στον ΣΕΚ και στον ΣΑΕ, όλες οι μη απαγορευτικές συνδρομές αθροίζονται σε χρηματικό ποσό δύσκολο να καταβληθεί εν μέσω κρίσης.

 

Συντονισμός εκδηλώσεων αιγυπτιώτικων σωματείων   

Ο Α’ αντιπρόεδρος του ΣΑΣ Μιλτιάδης Ραδόπουλος-Μαρνέλλος πρότεινε οι εκδηλώσεις αιγυπτιώτικων σωματείων να γίνονται συνδυαστικά για να προκύπτει μείωση εξόδων και αύξηση εσόδων. Ο Ν. Βαδής σημείωσε ότι έχει γίνει πρόταση από τον ΣΑΕ προς όλα τα αδελφά αιγυπτιώτικα σωματεία για τον καλύτερο συντονισμό έτσι ώστε να μην συμπίπτουν οι εκδηλώσεις, ενώ η Κ. Τρίμη προσέθεσε ότι θα ήταν πολύ εντυπωσιακό αν γινόταν εκδηλώσεις με συμμετοχή όλων των μελών των αιγυπτιώτικων σωματείων.

  

Ανάγκη στήριξης του ΣΑΕ από τα αδελφά σωματεία      

Ο Χρήστος Χριστοφίδης πήρε τον λόγο για να θέσει το ζήτημα της οικονομικής στήριξης του ΣΑΕ, ο οποίος φροντίζει μεγάλο αριθμό αναξιοπαθούντων Αιγυπτιωτών και ότι είναι απαραίτητο να βοηθηθεί ο Σύνδεσμος ώστε να επιβιώσει.  Ο Μ. Μπίσκος απάντησε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου, ως το άλλο καϊρινό σωματείο, είναι πάντοτε στο πλευρό του ΣΑΕ. Ο Απ. Τζιτζάς τόνισε ότι η συσπείρωση των αιγυπτιώτικων σωματείων είναι απαραίτητη και έφερε το παράδειγμα του συλλόγου που εκπροσωπεί, ο οποίος δεν έχει συνδρομή αλλά τα μέλη του πληρώνουν απευθείας τη συνδρομή του ΣΑΕ, είναι δηλαδή μέλη του ΣΑΕ. Αποφεύγεται έτσι χρονοβόρα και προβληματική συχνά διαδικασία είσπραξης συνδρομών, ενώ οι Πορτ-Σαϊτιανοί έχουν απόλυτη ελευθερία στη χρήση του εντευκτηρίου, στην διοργάνωση δικών τους εκδηλώσεων κ.λπ. Κάλεσε, τέλος, όλα τα αδελφά αιγυπτιώτικα σωματεία να κάνουν το ίδιο, και η πρότασή του συνοδεύτηκε από θερμό χειροκρότημα.

 

-- Ο Β. Βασσάλος ζήτησε και έλαβε εξηγήσεις για την πρόβλεψη του ποσού εκτάκτων εσόδων, ενώ ο Π. Σαραγάς συνεχάρη τον ΣΑΣ για την επιτυχημένη δράση του στο 2014.

 

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Μ. Καυκαλάς ο οποίος διάβασε την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα βιβλία πρακτικών, το ταμείο ημερησίας κίνησης και τα στοιχεία γενικώς του ΣΑΣ, είναι κανονικώς ενημερωμένα και απολύτως εντάξει.

 

Τέλος, μετά από παρότρυνση του Β. Βασσάλου, προτάθηκαν και συζητήθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

 

-- Ε. Πεζάς, γενικός γραμματέας του ΣΑΣ: Απεύθυνε ερώτηση στη Γεν. Συνέλευση για το εάν είναι ή όχι σκόπιμο τα μη μέλη του ΣΑΣ να χρεώνονται κάτι επιπλέον για εισιτήρια εκδηλώσεων σε μεγάλα θέατρα (όπως το Badminton) που ο ΣΑΣ έχει εξασφαλίσει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Επίσης σχετικά με τον νέο «Κάδμο» είπε ότι είναι ευπρόσδεκτα όλα τα σχόλια, είτε είναι επαινετικά είτε περιέχουν προτάσεις για τη βελτίωσή του.

 

-- Γ. Δόκιος: Πρότεινε να σχηματιστεί επιτροπή για brain storming προκειμένου να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι προσέλκυσης νεώτερων γενεών για την συνέχεια και ανανέωση του Συλλόγου. Ενας τρόπος, είπε, είναι με την πιθανή προσφορά εργασίας, δεδομένου ότι η ανεργία είναι σε υψηλότατο ποσοστό τις ημέρες μας. Η Β. Μαρινιά ενημέρωσε ότι στον ιστότοπο του ΣΑΕ πρόσφατα δημιουργήθηκαν σελίδες όπου αναρτώνται αγγελίες από όσους ζητούν και όσους προσφέρουν εργασία, όπως γινόταν και στο έντυπο του ΣΑΕ (Παναιγύπτια). Ο Ν. Βαδής απάντησε ότι είχε οργανώσει συνάντηση για να διερευνηθεί το ζήτημα προσέλκυσης νέων αλλά ανταποκρίθηκε μόνον ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου. Η Ε. Τσιλεκλή είπε ότι μόνον αν μπουν νέοι στο ΔΣ του Συλλόγου θα υπάρξει ανανέωση και συνέχεια. Ο Π. Σαραγάς πρότεινε να υπάρχει στο ΔΣ ένας νέος ή νέα που θα έχει εκλεγεί μόνον από τους νεώτερους και θα εκπροσωπεί τα δικά τους ενδιαφέροντα. Τέλος ο Μ. Μπίσκος είπε ότι είναι απαραίτητο να μπουν στο ΔΣ οι 40ρηδες και οι 50ρηδες, οι οποίοι αρχικά είναι αρνητικοί για συμμετοχή, αλλά όταν πάρουν μια γεύση και δουν πως λειτουργούν τα σωματεία, παραμένουν.

 

-- Μ. Ραδόπουλος-Μαρνέλλος: Εθιξε την παράμετρο των δυνατοτήτων που προσφέρει η Αίγυπτος όπου υπάρχουν θέσεις εργασίας και μπορεί δυνητικά να λύσει για ορισμένους το πρόβλημα ανεργίας. Κατά την άποψή του η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στο θέμα, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μικρές ή μεσαίες εταιρείες και να δράσουν στην Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι μας αγαπούν και είναι θετικοί σε τέτοιες συνεργασίες, η Πρεσβεία της Ελλάδος το ίδιο. Περιμένει από τον ΣΑΕ, τον ΣΕΑΑΣ και άλλα σωματεία να δράσουν για να δημιουργηθούν τέτοιες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου  και προτείνει να σταλούν σχετικές προτάσεις στο FORUM του ιστότοπου του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής.

 

-- Γ. Καρκασίνας: Είπε ότι και ο ΣΕΚ κάνει μια ανάλογη δράση, αλλά θα ήταν καλύτερα η προσπάθεια να είναι ενιαία και συντονισμένη από όλα τα σωματεία.

 

Μετά το τέλος της συζήτησης, ακολούθησε το πατροπαράδοτο κόψιμο της πίττας από τον πρόεδρο του ΣΑΣ. Το φλουρί βρέθηκε γρήγορα : ήταν στο κομμάτι του Χριστού. Μετά τις ευχές του προέδρου προς τους παριστάμενους για ένα ευτυχισμένο 2015, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση έλυσε τις εργασίες της..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..................................................