Ομιλία του Αριστείδη (Άρη) Πατρινού στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων

Φωτογραφίες από την εκδήλωση θα βρείτε στο τμήμα πολυμέσων

 

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής οργανώνουν ομιλία του διακεκριμένου καθηγητή και επιστήμονα Αριστείδη (Άρη) Πατρινού με θέμα «Τι υπόσχεται η νέα Αστική Επιστήμη» το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, 7:30μμ, στο εντευκτήριο του Συνδέσμου, 3ης Σεπτεμβρίου 56, Αθήνα στον 1ον όροφο.

 

Η ομιλία εστιάζεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  σημερινές μεγάλες πόλεις, όπως π.χ. συνωστισμός, κυκλοφορική συμφόρηση και μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τόσο αυτά όσο και άλλα προβλήματα θα γίνονται οξύτερα με τον χρόνο εκτός και αν βρεθούν νέοι τρόποι για την ανάπτυξη, την στήριξη και την διαχείριση των πόλεων του μέλλοντος. Ο τυφώνας «Sandy» που προκάλεσε μεγάλο χάος και αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Νέας Υόρκης, το φθινόπωρο του 2012, υπογράμμισε την σημασία της προσαρμοστικότητας στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη. Τα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι οι χώροι όπου πολλά ανθρώπινα προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται αλλά θα είναι ταυτόχρονα και οι χώροι από όπου θα αναδύονται και οι λύσεις στις προκλήσεις για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Υπάρχει κάτι έμφυτο στην «συγκεντρωμένη ανθρωπιά» των πόλεων που ενθαρρύνει  την καινοτομία και την δημιουργικότητα.  Έτσι, οι πόλεις είναι και θα παραμείνουν σε ανταγωνισμό μεταξύ τους για να προσελκύσουν τα αναγκαία ταλέντα που θα προωθήσουν την ευημερία και την βιώσιμη ανάπτυξη για ποιότητα ζωής.

 

Ο ομιλητής θα αναφερθεί στο νέο κέντρο Center for Urban Science and Progress (CUSP) που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) για μία ιστορική συνεργασία με την πόλη της Νέας Υόρκης (NYC) καθώς και με άλλους ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς συνεργάτες με σκοπό να κάνουν τα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο πιο αποδοτικά, βιώσιμα, δίκαια και προσαρμοστικά σε αλλαγές που έρχονται με τον χρόνο. Υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι οι νέες πρωτοβουλίες που αφορούν στα αστικά αυτά δεδομένα και αναπτύσσονται σε διάφορες πόλεις που περιλαμβάνουν το Λονδίνο, το Σικάγο, και την Σιγκαπούρη θα ανοίξουν τον δρόμο σε σημαντικά πιο ακριβείς μεθόδους για την διαχείρισή τους.

 

 

Ο  Καθηγητής Δρ. Αριστείδης Πατρινός, ερευνητής στις επιστήμες της βιολογίας του περιβάλλοντος και της μηχανολογίας , είναι σήμερα διευθυντής έρευνας στο νεοσύστατο Κέντρο Αστικής Επιστήμης και Προόδου (CUSP) στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).  Έχει εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει λάβει πολλά βραβεία στις ΗΠΑ και την Ελλάδα για την προσφορά του στις επιστήμες της ειδικότητάς του μεταξύ των οποίων τρία βραβεία «Presidential Rank Award», δύο χρυσά μετάλλια του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ και πολυάριθμους τιμητικούς τίτλους. Ορόσημο της επιστημονικής του πορείας υπήρξε η επιτυχής κατάληξη του έργου χαρτογράφησης του ανθρωπίνου γονιδιώματος και η ίδρυση του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος US Global Change Research Program για την οποία με άλλους τρεις συνιδρυτές έλαβε το βραβείο Lifetime Achievement Award από την Εθνική Επιτροπή για την Επιστήμη και το Περιβάλλον των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2014.   Τον Σεπτέμβριο του 2013 τιμήθηκε με το βραβείο του φιλανθρωπικού ιδρύματος IFG στον τομέα της επιστήμης και από τα ΕΛΤΑ με την έκδοση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες». Ο Αριστείδης είναι απόφοιτος της Αμπετείου Σχολής (1965).